Reorganizarea rapidă şi din birou a spitalelor a adus pacienţi şi medici în situaţii disperate. Din 71 de spitale anunţate că se reprofilează, 9 au fost scoase de pe listă, iar alte 5 adăugate. Sursa: VLAD STĂNESCU
În goana după reformă, ministrul sănătăţii şi-a pus în cap politicieni, primari, manageri de spitale, angajaţi şi pacienţi deopotrivă. E acuzat că a făcut planul "pe genunchi", din birou, fără pregătiri şi analize, a desfiinţat spitale modernizate din fonduri europene ori strategice, după care s-a răzgândit.
În timpul războiului de uzură din birouri, un bărbat a murit ieri în faţa spitalului din Bălceşti, proaspăt desfiinţat. Cei care au pornit cu bărbatul de 41 de ani spre spital nu ştiau că nu mai există.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Pacient mort în faţa unui spital închis
67 se reprofilează, 10 s-au comasat
La întrebarea ce se desfiinţează şi ce se comasează exact, răspunsul e încă într-o nebuloasă. Din cele 180 de spitale propuse iniţial spre desfiinţare şi comasare, 67 de unităţi se transformă în aziluri de bătrâni sau centre de permanenţă, cu toate că cifra anunţată iniţial era 71.
"Au fost scoase de pe lista iniţială 9 spitale care aveau în derulare proiecte cu fonduri europene sau care erau strategice, cum e cel de la Cernavodă, iar alte 5 au fost adăugate", explică reprezentaţii MS.
Toate cele 67 de unităţi nu mai au de la 1 aprilie finanţare de la asigurări, cu toate că aveau contracte încheiate până la 31 mai. În ceea ce priveşte comasările, din cele peste 100 anunţate, momentat 10 au fost efectiv unite. De exemplu, la Institutul "C.I. Parhon" din Bucureşti, care ar fi trebuit să se unească cu Institutul de Diabet"Nicolae Paulescu", procesul de comasare a luat o pauză. "Încă nu ne-am unit cu Institutul «Paulescu» şi sperăm să nu se întâmple. Nu putem compara mere cu