Cartilajul deteriorat de uzură poate fi refăcut cu injecţii care conţin grupaje de celule articulare sănătoase, prelevate tot de la pacient. Această inovaţie se datorează ingineriei tisulare, care presupune creşterea de ţesuturi umane în laborator.
Noua tehnică este considerată de specialişti alternativa mai puţin invazivă la protezarea articulară, procedură necesară în cazurile grave de uzură a articulaţiilor. Cartilajele care îmbracă oasele la nivelul articulaţiilor se erodează în timp, iar acest fenomen poate avea loc în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă, dar şi ca efect al unor accidente şi lovituri, al ridicării de greutăţi şi al practicării unor sporturi.
În cele din urmă, fiindcă oasele nu mai sunt separate de cartilaj, se freacă unele de altele şi determină simptomele dureroase specifice osteoartritei, cunoscută şi sub numele de artroză. Această afecţiune degenerativă apare adesea la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale, degetelor de la mână, şoldurilor, genunchilor sau degetelor de la picioare.
Persoanele cu acest tip de suferinţe se tratează cu medicaţie destinată calmării durerii. De asemenea, li se recomandă fizioterapie şi utilizarea unor dispozitive ortopedice precum feşile elastice şi ortezele, pentru a proteja articulaţiile, precum şi evitarea traumatismelor şi leziunilor. În cazurile grave, se recurge la operaţii de protezare a articulaţiilor afectate.
Statisticile arată că, de exemplu, osteoartrita de la nivelul genunchilor se soldează cu invaliditate în 10% din cazurile apărute la persoane cu vârste de peste 55 de ani şi că 25% din ele au invaliditate severă dată de boală.
Folosită pentru osteoartrita genunchilor
Tehnica ce presupune folosirea propriilor celule pentru a reface cartilajul deteriorat a fost dezvoltată de specialiştii de la „Arthritis Research" din