Cuplurile care doresc să îşi încheie căsnicia pot merge în instanţă, la mediator, la notar sau la primărie. În cazul în care cuplul are copii minori, divorţul este decis doar de instanţa abilitată. Cei care doresc să divorţeze aleg metoda care se pliază cel mai bine pe particularităţile cazului şi care presupune cele mai mici taxe şi cel mai puţin timp pierdut pe drumuri.
Potrivit legislaţiei aflate în vigoare, braşovenii care doresc să divorţeze, pot face acum acest lucru direct la primărie, fără să mai treacă prin diferite termene fixate de instanţă. La Primăria Braşov, tariful unui divorţ este de 300 de lei pentru fiecare caz în parte, fără alte taxe suplimentare. „Procedura este simplă şi destul de ieftină. De la începutul anului până acum s-au desfăcut 48 de căsnicii. În principal, cei care apelează la noi spun că fac acest lucru din cauza costului redus", a declarat George Roşca, reprezentantul Primăriei Braşov.
La primărie pot divorţa soţii care au ajuns la o înţelegere în prealabil şi care nu au alte pretenţii unul faţă de celălalt.
Medierea, înţelegere în afara instanţei
Dacă divorţul este mai complicat, cuplurile pot apela la notar sau la mediator. La cabinetul notarial, taxa pentru un dosar de divorţ este de de 500 de lei. Sunt puţini braşoveni care au auzit însă că pot divorţa direct la notar. „Oamenii, nici măcar cei cu un grad mai ridicat de cultură, nu prea ştiu că au această posibilitate, de a apela la notar pentru divorţ. Marele avantaj al operaţiunii desfăşurate în acest fel este câştigul de timp. La notar, totul este matematic. Dacă în alte părţi se poate estima o anumită perioadă, care ajunge apoi să se depăşească, la notar, divorţul durează fix 30 de zile", a explicat notarul Elena Bătrânu, din Braşov.
Taxa mediatorului este de 400 de lei, iar clienţii pot întocmi cu ajutorul acestuia atât partajul, cât şi programul d