Ajutorul financiar ar urma să fie acordat Portugaliei în două faze, înainte şi după alegerile pentru un nou guvern, programate pentru data de 5 iunie. "Discuţiile sunt purtate pentru un pachet de 75 de miliarde de euro, însă ar putea creşte la 90 de miliarde de euro. Bailout-ul poate fi acordat foarte repede, deoarece actele pregătitoare au fost deja făcute datorită anticipării (de către UE - n.red.) a solicitării Portugaliei", a spus un membru al executivului portughez care a dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie The Wall Street Journal.
Termenii acordului vor fi "cap de agendă" la întâlnirea miniştrilor de finanţe din UE, care are loc astăzi în Ungaria, a mai spus oficialul. "Un lucru este cert: ţările din zona euro nu vor lăsa Portugalia să se înece", a mai declarat sursa din guvern.
Decizia luată de Portugalia a fost de bun augur pentru băncile portugheze, ale căror acţiuni au crescut cu peste 4%. După anunţarea deciziei de a face apel la mult-amânatul ajutor financiar extern, indicele PSI al bursei de la Lisabona a crescut cu 1,6%, până la 7.940 de puncte. Şi restul burselor europene crescuseră ieri până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare.
"Pieţele financiare se aşteptau de mult timp ca Portugalia să ia un bailout", a spus Paul Donovan, analist în cadrul băncii UBS din Londra. "Ideea a fost acceptată de toată lumea, mai puţin de guvernul portughez", a mai spus Donovan. Dacă în cazul Greciei oficialii europeni au negociat câteva luni acordarea unui bailout, Irlanda a negociat rapid ajutorul de 67,5 miliarde de euro, acelaşi lucru aşteptându-se şi în cazul Portugaliei.
Guvernul a încercat să convingă investitorii că poate evita un ajutor financiar deşi economia portugheză a crescut cu o rată anuală de 1% în ultimii zece ani, cel mai scăzut nivel din Europa. Rata şomajului a crescut la 11,1% în al patrulea trimestru din 2010, aceas