În Uniunea Europeană, mii de oameni mor, în fiecare an, din cauză că infecţiile bacteriene nu răspund la antibiotice.
Organizația Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă: nu abuzaţi de antibiotice! Este mesajul transmis de autoritate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Repercusiunile pot fi dramatice. Daca nu se încetează abuzul şi utilizarea incorectă a antibioticelor, acestea pot să nu mai aibă efect când oamenii au nevoie de ele.
Deja, în Uniunea Europeană, Islanda şi Norvegia, 25.000 de oameni mor, în fiecare an, din cauza că infecțiile bacteriene nu răspund la antibiotice, majoritatea dintre ele apărând în spitale.
Regula pe care trebuie s-o reţinem este simplă: „cu cât antibioticele sunt utilizate mai mult, cu atât bacteriile devin mai rezistente la ele. În plus, rezistenţa la antibiotice se răspândeşte. Acestea pot fi transmise de la om la om, de la animal la om şi invers, între animale şi în tot mediul înconjurător”, spune la RFI, Victor Olshavsky, reprezentantul OMS în Romania.
Utilizarea antibioticelor în gripă, răceli sau bronşite, care sunt cauzate de viruşi, nu de bacterii, face mai mult rău decât bine, deoarece bacteriile rezistente la antibiotice pot infecta alte persoane şi se pot răspândi mai uşor.
În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la medici, la fermieri, la companiile de medicamente, dar şi la pacienţi să folosească cu prudenţă antibioticele, pe de o parte din cauza efectelor nedorite, cum ar fi rezistenţa la tratament, dar şi pentru că cercetarea pentru molecule noi se desfășoară cu dificultate.
Previziunile sunt negative. Organizaţia Mondială a Sănătăţii crede că societatea s-ar putea întoarce la momentul în care antibioticele nu se descoperiseră, când o infecţie simplă putea însemna o condamnare la moarte. Magazin European cu Andreea Pietroşel
În Uniunea European