Licitaţia derulată ieri după-amiază în jurul unor manuscrise, documente şi epistole personale ale marelui scriitor şi filozof de origine română a atras multă lume şi mai ales mulţi bani. Un reportaj de Vasile Damian care a asistat la toată vânzarea.
406 mii de euro fără taxe, 510 mii cu taxe cu tot. Iată suma totală pe care va trebui s-o plătească persoana care a cumpărat după trei ore de bătălie întregul fond Cioran scos la vânzare de Casa "Binoche şi Giquello".
Trei ore de suspans care aveau să se termine cu un fel de lovitură de teatru, oricum cu un gust amar pentru cei care sperau să plece cu ceva de acolo. Lucrurile începuseră aproape normal. Comisarul licitaţiei, cel care avea să conducă întreaga vânzare, a ţinut să precizeze în preambul că: unu, toate obiectele au certificate de export şi doi, ele pot beneficia de aşa-zisa opţiune legală de a putea fi la sfârşitul licitaţiei, cumpărate de o singură persoană sau instituţie, dacă aceasta plăteşte, bineînţeles, suma totală.
Mai întâi au fost scoase la vânzare manuscrisele de mare calitate şi extrem de rare, toate în limba română. "Lacrimi şi sfinţi" 8.800 de euro, "Îndreptar pătimaş", 12.100, un caiet de notiţe, 16 mii de euro. Preţurile au început însă repede să urce, mai ales la ordinele date prin telefon. Cele câteva zeci de persoane aflate în sala pariziană capitonată cu roşu au fost repede sufocate de sumele colosale propuse de necunoscuţii aflaţi la capătul firului telefonic: 8 mii de euro pentru diploma de bacalaureat obţinută de Emil Cioran în octombrie 1928, 17 mii de euro pentru diploma de licenţă în filosofie şi litere, pașaportul emis pe vremea regelui Carol al doilea, la 11 mii de euro, cât şi carnetul de student parizian al lui Cioran.
Toate aceste documente, acte de identitate, erau evaluate la câteva sute de euro, maxim. Semn că vânzarea devenea excepţională, feţele a