Vorbele spuse când dormi sunt amuzate pentru cei ce le aud. Aceste "speachuri" nu sunt mereu coerente şi nici nu se extind peste o frază, iar alte ori poate lua forma unei strigări, unui ţipăt. Aflăm mai multe despre acest subiect, cu ajutorul specialiştilor webmd.com.
Ce este vorbitul în somn?
Trebuie să ştii că vorbitul în somn este o parasomnie, adică o tulburare a somnului, numită în termeni medicali, somnilocvie. Ea poate fi comparată cu sforăitul, ca şi efecte asupra odihnei organismului. Acesta nu este un pericol pentru sănătate, decât atunci când se întâmplă foarte frecvent şi afectează odihna creierului. Chiar dacă cel care vorbeşte nu îşi va aminti a doua zi că a facut-o, acesta îşi va aminti vag că a visat ceva legat de cuvintele pe care l-ai auzit spunându-le.
Când devine un semnal de alarmă?
Atunci când vorbitul se transformă în ţipete. Când nu se mai întâmplă ocazional, ci foarte frecvent. Când după 8 ore de somn încă mai există starea de oboseală. Există şi cazuri în care "vorbăreţii" înjură sau sunt violenţi.
Iată ce ne face să vorbim...
S-ar putea să crezi că somnilocvia se petrece doar atunci când visezi, dar oamenii de ştiinţă susţin că, deseori, cele două acte nu au legătura unul cu celălalt şi că mormăiala nocturnă poate apărea în orice stadiul al somnului. Dar, s-a dovedit că acest obicei este în strânsă legătură cu dereglările de somn severe, cu afecţiunile de sănătate şi suprasolicitarea creierului. Din pacate, aceste probleme deja existente se înrăutăţesc din cauza vorbitului în somn, având acelaşi efect ca şi sforăitul şi solicitând suplimentar creierul atunci când el trebuie, de fapt, să se odihnească. Acesta este de fapt un semnal că organismul tău este atât de obosit, încât creierul nu-şi mai îndeplineşte funcţiile corect şi trimite semnale greşite corpului- în gând ne auzim vorbind, dar nu o facem fizic atun