Membră a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, dna dr. Iulia Militaru a primit, pentru volumul „Marea Pipeadă”, premiul Tanărul scriitor al anului 2010 la prima ediţie a Galei Tinerilor Scriitori. Despre influenţa pregătirii medicale asupra limbajului poetic, despre rolul Cenaclului Tinerilor Medici Scriitori şi despre cel mai recent volum al tinerei medic-scriitor, care a confirmat speranţele învestite în ea, aflăm din dialogul purtat cu colegul de cenaclu, dl dr. Mircea Ciuhuţa. (...)
– Ai absolvit întâi Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila“, urmând apoi cursurile unei a doua facultăţi, cea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Chiar dacă ai renunţat la cariera medicală, cum crezi că ţi-a influenţat pregătirea medicală felul tău de a privi lucrurile ca scriitor?
– Cred că trebuie să încep prin a spune că renunţarea la cariera medicală a fost o hotărâre importantă pentru mine. Ştiam că, deşi nu aveam să mai profesez, totuşi această experienţă în lumea medicală mă va influenţa mult în tot ceea ce voiam să fac. De aceea am continuat să am legături cu această lume, am continuat să vin la cenaclul care se ţinea în cadrul Facultăţii de Medicină şi am acceptat invitaţia de a face parte din Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (SMSPR). Ceea ce mi-a dăruit medicina a fost pe de-o parte o întâlnire cu „realitatea“ trupului (fiziologicul), iar pe de alta cu „moartea“. Până la urmă, acestea sunt cele două teme în jurul cărora mi-am organizat tot ceea ce am scris până acum. Apoi, la Facultatea de Litere, am descoperit, să spun aşa, „fiziologia“ limbajului şi puterea lui de a ucide, dar şi de a te pregăti (fizic, acea realitate trupească de care am vorbit înainte) pentru primirea Celuilalt – un fel de trup locuit de alt trup. Important pentru poezie este ceea ce se petrece în spaţ