Sucevenii care nu au încă planuri pentru acest weekend pot alege zona Putnei, unde mănăstirile îi aşteaptă cu porţile deschise.
Putna este pentru mulţi dintre suceveni, dar şi pentru turişti, un loc aparte, un centru cultural şi religios. Mihai Eminescu numea Mănăstirea Putna „Ierusalimul Neamului Românesc“.
Cei care obişnuiesc să ajungă doar aici doar pe 15 august, de Hramul Mănăstirii Putna, au şansa să regăsească acest loc în linişte, în restul anului.
„Aproximativ 150 de credincioşi vin la Mănăstirea Sihăstria şi 150 la Mănăstirea Putna, în fiecare duminică. De Paşte aşteptăm ca numărul lor să se dubleze“, ne-a spus Vasile Hotnogu, primarul Putnei. 13 pensiuni cu aproximativ 100 de locuri fiecare îi aşteaptă pe turişti pe aceste meleaguri.
Preţurile sunt variate, între 80 şi 120 de lei pentru o cameră dublă pe noapte. Cei care nu îşi permit, pot găsi un aşternut curat şi o masă caldă la cele două mănăstiri din comună, la Putna şi Sihăstria. „Avem circa 300 de locuri de cazare la mănăstire. Celor care nu au bani nu li se cere nimic, cei care îşi permit pot plăti câte 10 lei de persoană pentru întreţinerea camerelor, detergenţi, lumină, dar nu este o taxă impusă“, ne-a spus părintele Isaac, din cadrul Mănăstirii Putna.
Fiecare plăteşte cât poate
Cei care ajung la Putna nu trebuie să uite de muzeul Mănăstirii Putna, unde se păstrează manuscrise şi broderii realizate în atelierele proprii, dar şi cărţi de cult şi de învăţătură, odoare bisericeşti sau obiecte din ceramică. Unul dintre cele mai valoroase odoare este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă din Constantinopol.
Turiştii mai pot să viziteze şi cea mai veche biserică din lemn din Europa, construită în secolul al XIV-lea.
„Se află în curtea bisericii din localitate, mai în spate spre cimitir. Nu se mai fac slujbe