Editura RAO ale cărei cărţi foarte interesante le prezentăm mai rar în această rubrică - nu neapărat din vina noastră - ne-a obişnuit să publice, în condiţii grafice excelente, romane dintre cele mai noi, premiate sau nominalizate la importante premii. Vă oferim în acest număr trei dintre aceste cărţi.
Colum McCann - Goana nebună a lumii. Traducere din limba engleză de Justina Bandol. Este unul dintre cele mai profunde romane publicate în ultimii ani, foarte apreciat de critică, dar şi de cititori, încununat cu mai multe premii - Nation Book Award 2009, Prix litteraire Lucien Barriere du festival du cinema american de Deauville, 2009, Union Ambasador Book Award, 2010. Autorul, de origine irlandeză, cum îl arată şi numele, trăieşte în Statele Unite ale Americii şi a publciat mai multe romane, dar succes deosebit a obţinut cu cel de faţă.
Romanul, spune editura, este un elogiu închinat oraşului New York. Cu toate că e scris într-un stil urban, alert, fără astâmpăr şi reticenţe, şi vorbeşte despre o lume profund tehnologizată, "Goana nebună a lumii", este, în esenţă, o rapsodie. O reţea, elegant ţesută, de personaje din toate mediile sociale, ale căror voci, reconstituite cu un har al autenticităţii demn de un arheolog, se întâlnesc, aducându-şi fiecare propria poveste de viaţă, în jurul a ceea ce a fost numit "delictul artistic al secolului XX": pe 7 august 1974, echilibristul francez Philippe Petit a traversat ilegal, mergând pe sârmă, spaţiul dintre cele două turnuri ale World Trade Center din New York. O rapsodie tragi-comico-eroică, orchestrată simfonic, a metropolei americane, dar şi, simbolic, a lumii de azi, într-o epocă neliniştită care, privită prin ochii acestei cărţi, o prefigurează pe a noastră. Vom reveni pe larg.
Indra Sinha - Oamenii lui Animal. Traducere din limba engleză de Veronica Tomescu. În urmă cu aproape trei decenii a creat m