Miere de albăstrele pentru afecţinile oftalmologice, miere de mărăcine pentru circulaţia periferică, miere de menta pentru bronşite sau miere de coriandru pentru ininmă, toate pot fi găsite la târgul de pe platforma apicolă de la Băneasa. Aproape toată cantitatea de astfel de miere ajunge însă la export pentru că românii nu o vor.
Aceste sortimente de miere sunt ecologice şi sunt obţinute în Delta Dunării. „Albinele merg la iernat în Delta Dunării şi acolo sunt plantaţii de diverse plante certificate ecologic şi astfel obţinem sortimente foarte diverse de miere bio”, a spus Anişoara Stănescu, reprezentanta firmei Tremot Dobre şi Fiii, Prahova.
Zona Deltei este avantajoasă pentru că acolo totul este ecologic. „În anumite zone de deal sau de munte, dar şi în Delta Dunării, nu sunt utilizate îngrăşăminte sau antibiotice în tratamentul familiilor de albine, fiind una dintre condiţiile impuse de UE pentru a exporta miere. În momentul de faţă sunt 1.100 de apicultori în România care produc în sistem certificat eco aproximativ 3.500 de tone de miere, de la circa 105.000 familii de albine”, a precizat reprezentantul Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, a arătat că România are potenţial mult mai mare pentru dezvoltarea sectorului apicol, mai ales că mierea românească din zonele montane şi culinare, unde se face circa 25% din producţia totală de miere, este naturală, chiar dacă nu este certificată ecologic, deoarece nu s-au utilizat pesticide sau îngrăşăminte.
"Apicultorii noştri nu fac faţă cererii din afară. Dacă s-ar produce mai multă miere ecologică, apicultorii n-ar avea nici o problemă în a găsi cumpărători din vestul Europei", a spus Fetea.
Apicultorii vând un borcănel de 400 grame din aceste sortimente de miere bio cu 12 l