A visat să zboare încă de când avea trei ani, iar în adolescenţă a luat primele lecţii de paraşutism. Astăzi, este singurul sălăjean care şi-a deschis un aerodrom privat de unde porneşte în zbor cu motodeltaplanul.
De la trei ani, Alexandru Vizaknai a visat să zboare şi şi-a dorit atât de mult acest lucru încât, în copilărie, era să-şi rupă picioarele încercând „să zboare” cu umbrela de pe podul casei. La 17 ani a avut parte de primele experienţe „în aer“. „Era prin 1981, iar pe acea vreme se făcea premilitărie. Am avut astfel ocazia să particip la un curs de paraşutism la Cluj. În primul an, am făcut exerciţiile de pe un turn, iar al doilea an am avut parte de primul zbor adevărat, cu un avion Antonov”, îşi aminteşte Alexandru.
Pregătit de cei mai buni
Dar „zburătorul” susţine că paraşutismul nu i-a plăcut, pentru că el prefera să rămână în aer. Aşa că, încă de pe vremea comunismului, Alexandru a zburat, în calitate de pasager, ori de câte ori a avut ocazia şi cu tot felul de aparate.
De abia în urmă cu opt ani şi-a permis să-şi cumpere propriul aparat de zbor. „Am dat aproximativ 8000 de euro pe un motodeltaplan, cumpărat din Eger (Ungaria). Înainte am făcut cursuri de zbor cu Vince Felinc, multiplu campion mondial în competiţiile de zbor cu acest tip de aparate. De atunci zbor aproape în fiecare zi”, mai spune Alexandru Vizaknai.
Aerodrom la marginea satului
Pasiunea pentru zbor a lui Alexandru a fost înţeleasă şi de Emerich Pop, primarul comunei Crasna, satul natal al pilotului. Astfel că, în 2005, Primăria i-a concesionat 1,3 hectare din păşunea comunală, unde Alexandru a amenajat un aerodrom. „Investiţia nu a fost mare deloc. Practic, a trebuit doar să netezesc supafaţa şi să pun iarbă. Hangarul, unde ţin deltaplanul l-am făcut din materiale demontabile, aşa că mi-e greu să apreciez costul final. Odată