Comisarul Sulistyo: Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului îi va lua, probabil, două sau trei săptămâni până îl va trimite înapoi în ţara sa
Potrivit publicaţiei JakartaGlobe, Poliţia a primit aprobarea prezidenţială de deportare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în cazul fraudării FNI.
Comisarul Sulistyo, şeful unităţii de infracţiuni cibernetice din cadrul Poliţiei Naţionale a declarat că, prin emiterea decretului prezidenţial "s-a deschis calea pentru deportarea lui Nicolae Popa".
"Finalizarea (documentelor necesare extrădării - n. red.) este acum în puterile Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului, căruia îi va lua, probabil, două sau trei săptămâni până îl va trimite înapoi în ţara sa", a spus el.
Aprobarea a venit la patru luni de când Judecătoria din Jakarta de Sud a decis că Popa ar trebui deportat. Fugarul a fost arestat în Jakarta în decembrie 2009 în baza unui mandat emis de Interpol la cererea Poliţiei Române.
Decizia a fost justificată prin faptul că nu există un acord între România şi Jakarta asupra unui tratat de extrădare.
"Popa a fost condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare de către o instanţă din Bucureşti, sub acuzaţia de fraudă. Mai mult de 100.000 de oameni care au investit în FNI au pierdut bani, iar statul român, care a garantat investiţiile lor, a fost forţat să plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de euro (143 milioane dolari). Un alt om de afaceri român, Sorin Ovidiu Vântu, este acuzat, la Bucureşti, că i-a furnizat lui Popa 140.000 de euro în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010. Popa susţine că este nevinovat de crime atribuite lui", mai notează "JakartaGlobe" în ediţia sa online de ieri.
În luna iunie 2009, pe numele lui Nicolae Popa a fost emis un alt mandat, de executare a pedepsei cu închisoarea, de data aceasta pentru săvârşirea infracţiunil