Exista numeroase situatii in care partenerii se inteleg foarte bine si sunt fericiti impreuna pana cand isi asuma angajamentul casatoriei si incep sa se cunoasca mai bine, sa se descopere. A avea o familie implinita si a mentine o relatie de durata inseamna ca, in afara de dragoste, fiecare trebuie sa-l faca pe celalalt sa se simta important si special. Iar atunci cand partenerii nu mai tin cont de acest lucru, inainte de oficializarea relatiei la starea civila, se impune consilierea premaritala si, nu in ultimul rand, mariajul de proba.
"Casatoria de proba nu este un mit. Ea se refera la convietuirea in aceeasi casa si este indicata pentru tinerii care se gandesc sa faca marele pas. In felul acesta, cei doi reusesc sa isi cunoasca reciproc ritualurile zilnice, sa afle lucruri noi unul despre celalalt si, nu in ultimul rand, invata sa isi gestioneze resursele", spune psihoterapeutul Oana Nicolau. Care este acel hop de netrecut? Pana si o dragoste care pare eterna poate sfarsi cu certuri si reprosuri. Chiar daca in aparenta cele mai multe cupluri necasatorite sunt fericite, cand convietuiesc totul se schimba. In timp, fiecare partener se obisnuieste cu celalalt, uita sa-si mai faca surprize placute unul altuia, nimeni nu mai vine cu ceva nou in relatie si amandoi devin frustrati si nemultumiti. Asadar, de ce se despart doi tineri care formeaza un cuplu de invidiat, timp de opt ani, zece ani sau chiar mai mult, dupa numai doua luni de "convietuire cu acte"?
Unul dintre raspunsuri e ca, odata ce se muta impreuna si impart responsabilitatile, viata incepe sa para mult prea grea. Apare rutina, iar neintelegerile si nemultumirile acumulate pun la indoiala sentimentele de ambele parti. Mai mult, rolurile femeii si barbatului sunt intr-o permanenta schimbare. Ea nu se mai multumeste doar cu rolul de mama, avand aspiratii catre o cariera, iar bar