Atacurile eronate ale forţelor NATO asupra rebelilor din Libia nu au rămas fără urmări. "Jos NATO", scandau vineri aproximativ 400 de manifestanţi reuniţi în fieful rebelilor libieni Benghazi, la o zi de la o eroare a Alianţei Nord-Atlantice, care s-a soldat cu morţi în rândul insurgenţilor.
Manifestanţii, în principal femei şi copii, erau reuniţi pe malurile celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, în faţa fostului palat al justiţiei, devenit cartierul general al rebeliunii, care a preluat controlul oraşului în februarie.
"De ce trage NATO împotriva combatanţilor noştri pentru libertate", s-a întrebat o manifestantă, Anwar Mali, în vârstă de 25 de ani.
Această manifestaţie este semnul dezaprobării tot mai mari manifestate de mai mulţi libieni în faţa NATO, la o zi de la un al doilea raid asupra convoaielor rebelilor în decurs de o săptămână.
Dacă manifestanţii au pus la îndoială rolul NATO în Libia, ei au mulţumit Franţei şi Statelor Unite, care au pledat în favoarea unei zone de interdicţie aeriană ce a dus la dispariţia capacităţilor aeriene ale puterii libiene.
Joi, avioane ale NATO au deschis focul asupra unei coloane de tancuri ale rebelilor, provocând moartea a patru persoane - doi combatanţi şi doi medici -, dispariţia altor şase şi rănire a 14 persoane, potrivit şefului statului major al insurgenţilor, generalul Abdelfatah Younes.
Aceasta este a doua oară când NATO deschide focul asupra rebelilor de la preluarea, la 31 martie, a conducerii coaliţiei multinaţionale comandate de Statele Unite.
"Este un incident foarte nefericit" şi "regret profund decesele" provocate, a declarat la Bruxelles secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Atacurile eronate ale forţelor NATO asupra rebelilor din Libia nu au rămas fără urmări. "Jos NATO", scandau vineri aproximativ 400 de manifestanţi reuniţi în fieful