Denumirea CV5 nu pare să spună nimic. Însă ea este prefixul neoficial al primei staţii de radioamatorism din ţară,
înfiinţată la Craiova de Alexandru Savopol.
Radioamatorismul a luat fiinţă în 1919, în Statele Unite ale Americii. În România, această premieră a avut loc la Craiova, pe 18 martie 1926, când doctorul craiovean Alexandru Savopol a înfiinţat primul radioclub din ţară, cu numele de Radio Craiova. „Acest lucru a fost anunţat şi într-o serie de reviste străine, chiar în acel an. În cadrul clubului se populariza aparatura de radiorecepţie şi se dădeau lecţii în legătură cu construirea aparatelor de emisie şi recepţie pe unde scurte“, după cum nota I. Băjenescu în numărul 2 din 1972 al publicaţiei Sport şi Tehnică. Savopol a contribuit şi la gruparea radioamatorilor de emisie-recepție în „Asociația Amatorilor Români de Unde Scurte“, înființată în martie 1936, al cărei prim-președinte a fost.
La asociaţia Radio Craiova, Alexandru Savopol era preşedinte, iar în subordinea sa erau M. Nanoveanu (vicepreşedinte), locotenentul Ion Băjenescu (secretar), inginerul Ivanovici (ataşat tehnic) şi Postelnicu (casier). Acest colectiv va schimba denumirea asociaţiei în Radioclubul Craiova, iar în 1928 va înfiinţa şi o secţie specială de radioamatori de emisie. Radioclubul a avut un rol important în dezvoltarea radioamatorismului de emisie la noi în ţară.
Meritul de necontestat al doctorului Alexandru Savopol este că a înţeles - în absenţa unor legi clare - că activitatea radioamatorilor putea fi permisă numai dacă se desfăşura într-un cadru organizat şi în colaborare cu armata. S-a stabilit ca radioamatorii români să ceară QSL-uri (coduri folosite în radiocomunicaţie şi transmisie) numai pe adresa radioclubului craiovean. Pentru aproximativ opt ani, aici a funcţionat un adevărat QSL-Bureau. La sediul radioclubului de pe strada C. A. Rosetti, la num