Previziunea cum că dealurile judeţului Buzău ar putea deveni în câţiva ani populate de tufişuri şi mărăcini din cauza concurenţei acerbe făcute vinului autohton, dar şi a costurilor mari de cultivare, s-ar putea adeveri dacă micii producători nu se vor asocia.
Cel puţin acesta este concluzia care reiese din declaraţiile făcute de reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului care au ajuns la Buzău pentru a identifica soluţii la actualele probleme naţionale şi regionale ale acestui domeniu în urma dezbaterilor create în ultimul timp.
"În fapt este gravă situaţia din toată ţara. Din păcate micii producători preferă să lase terenurile necultivate şi nici măcar nu vor să le vândă pe motiv că le au moştenire.Oricum pe viitor orice inactivitate în acest sens va fi penalizată în bani.De aceea salvarea lor ar putea veni prin asociere şi prin accesarea programelor europene care ne oferă capacitatea de absorbi fonduri", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatelor Naţionale din Industria Vitivinicolă.
Aceeaşi opinie o are şi Fiorenzo Rista, un italian care a ajuns în anii '90 la Buzău ca să dezvolte o afacere de producţie şi desfacere a produselor vitivinicole.
" Eu am deschis deja o discuţie cu primăriile din Podgoria Pietroasele -Săhăteni, unde sunt cei mai importanţi producători de struguri albi şi roşii şi încerc să-i conving că numai aşa pot reuşi, prin asociere. Din păcate ei au încă în cap problema cu fostele CAP-uri şi e greu să-i urneşti să facă ceva. Până nu vor constitui grupuri puternice nu-şi vor putea valorifica produsele şi mai grav ar putea dispărea din acest domeniu", a spus Fiorenzo Rista.
Cu toate acestea există şi voci care contrazic ideea de reuşită numai prin asociere. Inginerii agricoli buzoieni spun că mai degrabă ar trebui corectată legislaţia internă care este încă deficitară î