Toate marile orase ale lumii au misterele lor, povesti mistice si legende fascinante. Superba capitala imperiala a Rusiei, Sankt-Petersburg, nu face, nici ea, exceptie. S-au scurs mai bine de trei secole de cand fosta citadela a tarilor si-a ridicat palatele pe malurile Nevei, dar trecutul sau ramane incarcat de enigme de nepatruns.
Luxurianta "cetate a Nordului" a fost intemeiata de marele tar Petru I, "pe lacrimi si cadavre, pe mlastini si nisipuri", cum spunea marele istoric rus Nikolai Karamzin. Caci, intr-adevar, viitoarea capitala a Imperiului Rus, ce avea sa oglindeasca visul tarului de occidentalizare, s-a ridicat pe umerii taranilor rusi, care au platit, adesea, cu viata ambitiile de emancipare ale lui Petru. Zona unde a fost construit Sankt-Petersburgul era saraca, izolata, iar pamantul mlastinos, greu de lucrat. Mii de oameni au venit aici, din intreaga Rusie, la chemarea tarului, pentru a cladi cel mai frumos oras al Imperiului. Insa conditiile cumplite de munca si climatul aspru din nord, cu ierni geroase si lungi, i-au dus pe multi dintre ei in mormant. La inceput, cadavrele lor erau ingropate pe malul paraului Ciornii, dar oamenii au dorit sa-si ingroape mortii crestineste, si astfel, prin decretul senatului, la inceputul secolului XVIII, s-a infiintat Cimitirul Smolensk.
Povestea lui Igor Maiakov
Astazi, cimitirul, cea mai veche asezare de pe harta orasului Sankt-Petersburg, este un loc impresurat de mistere. Cu secole in urma, inainte de cucerirea lui Petru cel Mare, acest teritoriu era stapanit de triburi pagane ugro-finice. Practicile lor magice, legate de cultul zeilor, par sa fi ramas imprimate in atmosfera, incarcand locul de energii stranii.
Insemne masonice pe monumente funerare In necropolele cimitirului Smolensk, zac, la un loc, oseminte de martiri si criminali, de masoni si sfinti canoniza