Deşi autorităţile judeţene se aşteptau ca de luna trecută să demareze implementarea proiectului, ale cărui proceduri le-au dus la îndeplinire din 2007 până acum, semnarea contractului întârzie nejustificat. Ieri, s-au adus alte modificări şi completări atât statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “OLT- ECO”, care are rolul implementării proiectului, cât şi contractului de asociere dintre Consiliul Judeţean şi cele 112 localităţi oltene.
Proiectul „Sistem de management integrat a deşeurilor la nivelul judeţului Olt“, în valoare de 30 milioane euro presupune realizarea unui centru de management integrat al deşeurilor în localitatea Bălteni, care presupune depozit judeţean, staţie de sortare şi staţie de tratare. De asemenea, se vor construi patru staţii de transfer la Scorniceşti, Balş, Caracal, Corabia, unde vor fi aduse deşeurile din zonele arondate. Proiectul prespune închiderea tuturor depozitelor neconforme, iar în acest moment mai sunt autorizate doar două gropi de gunoi în judeţ- la Caracal şi Balş. Întârzierea semnării contractului pune în dificultate localităţile care au închis gropile de gunoi, cu atât mai mult cu cât anul acesta se va închide şi halda de la Caracal, iar toate gunoaiele ar trebui transportate la halda de la Balş până la realizarea depozitului judeţean.
Proiectul prevede amenajarea de puncte de colecatre selectivă a deşeurilor în fiecare localitate din judeţ.
Costuri
În mediul urban, investiţiile în cele 112 localităţi se ridică la peste 23, 5 milioane euro: în urban- 11,3 milioane euro, iar rural- 12,1 milioane euro, costuri care acoperă închidere depozitelor, realizarea staţiilor de transfer, staţia de sortare, platformele şi containerele.
Planul de evoluţie al tarifelor pentru acest proiect porneşte de la 5,3 lei/persoană/lună în mediul urban şi 1,7 lei rural în 2011 şi ajunge în 2037 la 16,6 lei