Ştiaţi că Banca Naţională a României a fost construită în decurs de şase ani? Sau că se află pe terenul unde a fost Hanul Şerban Vodă? Toate aceste informaţii le puteţi afla dacă vizitaţi expoziţia deschisă în Pasajul de la Universitate. Ştiaţi că Banca Naţională a României a fost construită în decurs de şase ani? Sau că se află pe terenul unde a fost Hanul Şerban Vodă? Toate aceste informaţii le puteţi afla dacă vizitaţi expoziţia deschisă în Pasajul de la Universitate.
Expoziţia Labirint Cultural, care are loc în pasajul din Piaţa Universităţii, prezintă istoria mai multor clădiri monument din centrul Capitalei. Majoritatea fotografiilor expuse sunt recente, însă veţi putea admira printre ele şi poze făcute clădirilor acum circa 100 de ani. Este cazul Băncii Naţionale a României. Situată în centrul istoric al Capitalei, pe strada Lipscani, banca a fost construită începând cu anul 1884. Înainte de asta, însă, în 1883 s-a decis eliberarea terenului Hanului Şerban Vodă.
La fundaţie s-a despus o hârtie cu numele regelui Carol I
La 12 iulie 1884, cu ocazia începeri lucrărilor, în fundaţia clădirii s-a depus un document în care erau menţionaţi regele Carol I, prim-ministrul I.C. Brătianu şi membri guvernului, conducerea BNR. Ridicarea palatului BNR a durat mai mult, întârzierea fiind provocată de războiul sârbo-bulgar (noiembrie-decembrie 1885), dar în 1889 construcţia era gata. În cei şase ani cât a durat ridicarea Palatului, un rol important l-a avut directorul Eugeniu Carada. Acesta a supravavegheat cu stricteţe urmărirea şi aplicarea întocmai a proiectului. După el a fost denumită şi o stradă care există şi acum, situată în apropierea băncii.
Mai mult, în colţul unde această arteră se întâlnea cu strada Lipscani, a fost aşezată, la începutul anilor '20, statuia lui Eugeniu Carada, realizată de sculptorul francez Dubois. Amenajarea aces