Nu reuşim să ne dezbărăm de un protocronism prostesc, de un izolaţionism dus la exagerare. Nu ne interesează decât ceea ce se întâmplă la noi în bătătură, în curtea noastră. Şi ignorăm restul lumii de parcă am fi buricul pământului, singurii supravieţuitori care contează ai planetei.
Una dintre tarele acestea o purtăm şi noi, cei din presă. Neagu Djuvara se mira pe drept cuvânt că buletinele de ştiri ale televiziunilor româneşti nu încep niciodată cu o ştire externă. Cu o decizie importantă care s-a luat la Bruxelles şi care ne poate schimba viaţa. Boierul exilat se mira că spiritul de cazarmă, de autoizolare, impus de Ceauşescu supravieţuieşte în mentalul colectiv. O hibă mai veche, pentru că Rădulescu Motru spunea: "Despre individualismul românesc s-a vorbit adeseori. Unii au făcut dintr-însul principala trăsătură caracteristică a românilor. Românului nu-i place tovărăşia. El vrea să fie de capul lui, stăpân absolut la el acasă. Cu o părticică de proprietate cât de mică, dar care să fie a lui. Din aceeaşi cauză el înclină puţin spre anarhie".
Puţin ne pasă de ce se întâmplă în lume. Suntem nişte splendizi ignoranţi. De aceea, cu mici excepţii, secţia externe a ziarelor este de obicei "Cenuşăreasa" redacţiilor. Mai grav este că nu băgăm de seamă nici măcar când aici la noi se discută probleme importante. Avem senzaţia că nu ne poate atinge, că nu are rost să ne umplem capul cu prostii.
Săptămâna asta a avut loc, la Bucureşti, Seminarul Regional "O abordare sinergetică a cunoaşterii strategice în Regiunea Extinsă a Mării Negre", organizat în cooperare cu Şcoala pentru Guvernare "John F. Kennedy" a Universităţii Harvard. Credeţi că a interesat pe cineva din "presa mare"? Aiurea! Ce Marea Neagră? Nu-i mai important ce păţesc Oana Zăvoranu sau Irinel Columbeanu, împănat cu ceva politicieni imberbi?
La seminar au participat