Mii de sindicalişti din Europa, inclusiv din România, au protestat la Budapesta faţă de măsurile de austeritate adoptate de guverne. Manifestaţia a avut loc în paralel cu reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE organizată la Gödöllő, în cadrul căreia Portugaliei i s-a cerut reducerea cheltuielilor.
Portugalia capitulează şi cere ajutorul UE şi FMI
Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, sindicaliştii din 22 de ţări au cerut guvernelor europene şi angajatorilor „salarii corecte şi locuri de muncă" cu referire directă la măsurile de austeritate aplicate de numeroase state membre din Uniunea Europeană. Sindicaliştilor, reprezentând 45 de organizaţii europene, li s-au alăturat la marşul de protest peste 35.000 de cetăţeni ungari. Ei au transmis decidenţilor politici că „populaţia din UE nu mai rezistă în ritmul acesta al tăierilor".
Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), John Monks, citat de agenţia de presă MTI, a precizat că demonstraţia din Budapesta a fost organizată în aşa fel încât să coincidă cu reuniunea informală a miniştrilor europeni de Finanţe şi Economie (ECOFIN), în Palatul Gödöllö, la doar 30 de kilometri distanţă de capitala Ungariei. El a apreciat că miniştrii de Finanţe din UE sunt „într-o cursă până la capăt, cine devine cel mai zgârcit la salarii în Europa". La marşul de protest antiausteritate de la Budapesta au participat şi 250 de sindicalişti români.
250 de sindicalişti români
„Participăm la acest miting pentru a spune un «Nu» hotărât politicilor de austeritate aplicate de guvernele din Europa, care transferă vina sectorului financiar-bancar în spatele muncitorilor. Sunt măsuri care reduc drepturile sociale ale cetăţenilor şi scad puterea de cumpărare a populaţiei", a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel ALFA".
„România reprezintă vârful de lance al acestor reduce