Relaxarea constienta reprezinta un mijloc eficient pentru combaterea stresului.
Dar nu orice metoda actioneaza la fiecare dintre noi. Unii oameni se deconecteaza perfect concentrandu-se asupra respiratiei. Altii au nevoie de miscare, pentru a-si gasi linistea. Cand vreti sa testati o metoda, incredeti-va in simturile dvs. si nu ezitati sa incercati alta, in caz ca nu vi se potriveste. Indiferent de tehnica pentru care optati: succesul durabil se obtine doar daca exersati, regulat, cate 15-20 de minute pe zi.
Aromaterapia
Concept si efecte
Aromaterapia presupune folosirea uleiurilor eterice pentru alinarea durerilor si vindecarea problemelor de sanatate. De exemplu, ca adaosuri de baie, pentru masaj, inhalatii si vaporizarea in incaperi. Din punct de vedere stiintific, doar inhalarea uleiurilor este considerata terapie, toate celelalte proceduri fiind incadrate in categoria wellness.
Aromele inhalate pot avea efecte diferite. Unele stimuleaza spiritul si irigarea sanguina, altele relaxeaza si produc somn, iar altele echilibreaza dispozitia sau binedispun. De unde vine acest efect al aromelor de plante este o intrebare nelamurita pe deplin pana-n zilele noastre. Oamenii de stiinta presupun ca efectul se produce la nivelul sistemului nervos central, unde sosesc semnalele trimise de celulele olfactive.
Studiile demonstreaza ca inhalarea uleiurilor eterice amelioreaza starea noastra generala. Uleiul de lavanda, ca adaos de baie, are efect relaxant. Mirosul de portocala in sala de asteptare a cabinetelor medicale reduce teama unora dintre pacienti. Iar uleiul de menta masat pe frunte si tample alina durerile de cap, la fel de eficient precum calmantele (de ex. paracetamolul).
Riscuri si contraindicatii
Persoanele alergice, dar si astmaticii si epilepticii, ar trebui sa evite uleiurile eterice. Unele uleiuri pot sa