Satanismul implică sacrificii, demoni şi mutilarea animalelor, nu-i aşa? Nimic mai eronat! Sau, cel puţin, aşa susţine comunitatea satanistă din România, care este o prezenţă activă pe internet, sub numele de bisericasatanista.ro.
Pentru creştini, alăturarea celor două cuvinte, "biserică" şi "satanism", este o aberaţie, dar nu şi pentru Anton Szandor LaVey, fondatorul Bisericii lui Satan din San Francisco, instituţie recunoscută de către Statele Unite ale Americii.
Satanismul modern
Anton LaVey, actor, circar, muzician şi scriitor, este cel care, în anii '60, a pus bazele satanismului modern, distanţându-se de practicile "neortodoxe" ale precursorilor lui.
Satanismul modern "încurajează propria dezvoltare şi te îndeamnă să te feliciţi pe tine însuţi când realizezi ceva, şi nu pe o zeitate care te poate face în anumite momente ( dacă nu întotdeauna ) să te simţi nesemnificativ sau fără valoare. Această religie şi stil de viaţă mai încurajează raţiunea, intelectul, obiectivismul şi individualitatea, fără de care omul nu are nimic." potrivit site-ului bisericasatanista.ro.
Avem de a face, se pare, cu un cult care pune accentul pe dezvoltarea personală şi egocentrism, o "religie a ateismului" - căci în viziunea lui LaVey, Satan este pur şi simplu un "simbol istoric şi literar al valorilor pământeşti".
De la sectă, la religie
Potrivit definiţiei date de Wikipedia, o religie reprezintă "credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă". Această definiţie face din satanism o religie în tot sensul cuvântului. De ce? Pentru că satanismul modern întruneşte toate condiţiile.
1. Credinţa în supranatural
Cu toate că LaVey neagă existenţa Satanei, religia lui menţine o legătură strânsă cu ocultul şi magia, deci, cu supranaturalul. "