Reforma sistemului sanitar este absolut necesara. Este necesar sa dispara unele spitale aproape nefolosite si paraginite, pentru ca banii sa mearga spre dotarea si intretinerea la standarde cat mai inalte a celor ramase. Este necesar ca medicii sa fie scosi din sistemul bugetar si sa fie platiti conform performantei.
Este imperios necesar sa facem ceva cu acest mamut numit Sanatatea romaneasca, care inghite sume tot mai mari, dar care nu se regasesc in niciun fel in calitatea serviciilor, tot mai proasta. Dar este necesar ca toate acestea sa fie facute de profesionisti, cu temeinicie, dupa studii amanuntite, cu evaluarea tututor consecintelor si alternativelor.
Ceea ce ucide acum bolnavi in Romania nu este reforma, ci incompetenta crasa a echipei condusa de Cseke Attila, un ministru care are tot atat in comun cu domeniul pe care il conduce, cat are coada vacii cu stampila prefecturii. Caci ceea ce face domnul notar nu este reforma, ci o crunta bulibaseala, incropita pe genunchi si plina de stersaturi si adaugiri din mers.
Nu spiritul reformist il impinge inainte de domnul Cseke, caci daca ar fi fost asa ar fi inceput cu cartoful fierbinte numit pachetul minim de servicii medicale asigurate, ci un imperativ al FMI pe care il executa cum se pricepe, mai precis cum nu se pricepe.
Asa ca nici domnia sa nu stie pe ce criterii au fost desfiintate sau comasate spitale, unele modernizate sau avand in derulare finantari din fonduri europene. Un exemplu este chiar spitalul din Balcesti, in fata caruia s-a stins saptamana aceasta un om, poate fara legatura cu inchiderea unitatii. Ministerul a platit, in 2009, 500 de mii de lei pentru modernizarea acestei unitati. Au fost bagate 100 de mii de lei numai in aparatura. Spitalul deservea 50 de localitati si avea 57 de cadre medicale.
Lista initiala a spitalelor desfiintate