George Brăiloiu, omul de afaceri care a cumpărat toate documentele lui Cioran vândute la Paris, spune că a aflat de licitaţie cu o zi înainte de desfăşurarea ei, în timp ce asculta radioul în maşină. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
George Brăiloiu, cel care i-a ajutat pe iubitorii de Cioran să răsufle uşuraţi, cumpărând toate documentele licitate la casa "Binoche et Giquello", declară, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", că a plătit de două ori mai mult decât îşi propusese pentru cele 123 de piese scoase la vânzare.
Omul de afaceri, patron al companiei KDF Energy, afirmă că va dona întregul fond documentar statului român, după ce îşi va face fotocopii de pe piesele achiziţionate, şi că, înainte de a decide instituţia în gestiunea căreia va lăsa scrierile lui Cioran, va consulta mai mulţi specialişti.
Joi seara, în sala luxosului hotel Drouot din Paris, brokerul angajat de Brăiloiu a uimit asistenţa oferind 405.000 de euro pentru întregul lot al documentelor disputate. După vreo 20 de ore, uimirea din încăperea unde s-a ţinut licitaţia s-a mutat la Bucureşti: cei mai puternici competitori ai licitaţiei au descoperit că erau români, urmăriseră acelaşi scop şi că, timp de patru ore, plusaseră continuu unul împotriva altuia, storcându-se de bani în beneficiul "Binoche et Giquello" şi al necunoscutului vânzător al manuscriselor.
"Ne-am bătut ca chiorii! Dacă ştiam că şi celălalt concurent e român, nu mai mizam atât", spune Mireille Rădoi, şefa Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), într-o declaraţie acordată EVZ - confirmând relatarea făcută, de la faţa locului, de un jurnalist RFI. BCU a participat la licitaţia de joi, în consorţiu, alături de TVR, cele două societăţi având un buget reunit de 80.000 de euro pentru misiunea aducerii acasă a Cioran-ului românesc.
Citiţi, mai jos, interviul acordat pentru EVZ de către