Este un loc în Bruxelles care adună peste 2000 de feluri de bere din toată lumea. I se spune, într-o manieră poate prea franţuzească, Delirium Café. La atâta bere strânsă sub acelaşi acoperiş, accentul cade mai degrabă pe entuziasmul ”delirului” figurativ decât pe molcomeala cafelei de dimineaţă.
Lecturarea meniu-ului seamănă cu o călătorie în jurul pământului. Beri din Congo, Barbados, Argentina, Cuba, Insulele Feroe, Mongolia sau Noua Zeelandă. Paradoxul unei oferte care se întinde pe mai bine de 200 de pagini este că fereşte consumatorul de excese. Berea lui Moş Crăciun Când te întâlneşti cu ”cel mai puternic lager din lume” nu poţi să te grăbeşti. Îl studiezi îndelung şi îl bei încet. Samichlaus – sau ”Berea lui Moş Crăciun” –se fabrică în Austria, doar o singură dată pe an, în data de 6 decembrie. Este lăsată să ”îmbătrânească” 10 luni până să fie îmbuteliată. Şi poate răbda câţiva ani buni înainte de a fi consumată. De aceea, să nu te miri dacă dai, în 2011, peste o sticlă produsă în 2008.”Probabil, cea mai rară bere din lume”, scrie în descrierea ei. La o concentraţie de 14 la sută alcool, în mod cert consumul de Samichlaus trebuie să fie mai degrabă o excepţie. Două cuvinte: dju dju Dacă totuşi vrei să bei cu ambele mâini, comandă în Delirium Café una din cele două beri angoleze: Dju dju banana sau Dju dju mango. Slab alcoolizate, aceste beri se servesc în vase mici, din lemn, fără vreun mâner, aşa că nu pot fi manevrate decât cu amândouă mâinile. ”Făcute după o reţetă a vechilor preotese şi menite să adună noroc, sănătase şi prosperitate”, sună descrierea. Deci încearcă să nu strici ”vraja” prin abuz. Elefantul roz Odată acomodat cu atmosfera din Delirium Café, nu ai cum să nu observi că cea mai populară bere este cea care dă numele stabilimentului, Delirium Tremens. Denumirea poate deranja pe mulţi pentru că este împrumutată de la o afecţiune