Medicii atrag atenţia că agenţii patogeni care declanşează infecţii devin rezistenţi la antibioticul folosit incorect sau după un tratament întrerupt, „pentru că te simţi mai bine şi n-are rost să mai urmezi tratamentul”
Pe parcursul acestei luni, dar şi în mai, în spitale şi la medici, pacienţii vor fi informaţi despre efectele antibioticului luat „după ureche” sau luat în mod incorect. Campania de informare este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, celebrată ieri şi este organizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). În acest an, tema Zilei Sănătăţii este rezistenţa la agenţii microbieni având sloganul „Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine”.
„În boli precum TBC-ul, malaria, medicamente altădată eficiente nu mai au rezultatele aşteptate. De asemenea, în cazul gonoreei, o boala banală, este nevoie de medicaţie de ultimă generaţie sau în infecţia cu Shigalla, un germen care provoacă diaree la copii”, precizează Georgeta Negoiţă, şef Biroul de Promovare a Sănătăţii, din cadrul DSP.
De asemenea, alte situaţii în care este nevoie de antibiotice scumpe, potrivit dr. Negoiţă, sunt în cazurile de infecţii nozocomiale (infecţii dobândite în cursul spitalizării).
Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu mai facă presiuni asupra medicilor să le dea reţete de antibiotic pentru o simplă răceală sau gripă sau alte cazuri pentru care nu este necesar tratamentul cu antibiotice, să nu cumpere şi să-şi administreze singuri antibiotice fără reţetă medicală, iar în cazul în care medicul le recomandă un tratament, să respecte întocmai indicaţiile acestuia privind doza, intervalul de timp la care trebuie luat medicamentul şi durata tratamentului. „Românii fac presiuni pe medic pentru a obţine un antibiotic chiar şi pentru o simplă răceală. Dacă nu-l obţin, merg la vecinul sau iau din ce au pe acasă sau din tratamentele recomandate altor pers