Premierul Emil Boc a fost prezent la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV, unde a vorbit despre reforma sistemul sanitar, despre evoluţia economiei româneşti şi despre salariile bugetarilor.
Principalele declaraţii:
Despre reforma din sănătate
- Scopul principal al acestei reforme este calitatea actului medical. Există foarte multe spitale unde oamenii mor cu zile, fiindcă nu există dotări corespunzătoare, nu există medici. Această restructurare trebuia făcută de zece ani, dar nimeni n-a avut tăria să impună măsuri.
- Cu desfiinţarea a 67 de spitale nu se realizează în totalitate reforma. Sistemul informatic integrat, prescripţia electronică, cardul de sănătate se vor face tot anul acesta. Acum, după introducerea acestor metode, nu mai poţi să plăteşti o factură de două ori sau să emiţi o factură pe o persoană decedată. Nimeni nu a avut curajul să facă asta pînă acum.
- Două treimi dintre spitalele desfiinţate nu aveau nicio linie de gardă, vreo 15 aveau o linie de gardă.
-Spitalele desfiinţate erau simple centre de triere. Trebuie să-i punem pe fiecare acolo unde trebuie. Medicii de familie să facă trierea, iar spitalele care rămân să poată interveni complet.
-Referitor la decesele din ultimile zile din sistemul sanitar: Da, e adevărat, au fost desincronizări în chemarea ambulanţelor. Atât la Vâlcea, cât şi la Constanţa, nu se putea face nimic de către medici. Nu se putea punem un stent pe inimă, nu se putea trata un atac cerebral, deoarece spitalele respective erau doar centre de triere.
- Autorităţile locale au trei alternative: 1. transformarea spitalelor în azile de bătrâni, 2. transformarea spitalelor în centre de permanenţă, 3. se pot transforma în cabinete de specialitate pentru medicii de familie.
- Eu nu spun că e perfect, Spun că s-a făcut tot ce era omeneşte posibil. Si