Guvernul încearcă să convingă Petrom să nu închidă definitiv rafinăria Arpechim, dar nu are nicio pârghie legală pentru a obliga compania să ia anumite decizii. Potrivit contractului de privatizare a Petrom, rafinăria Arpechim nu este considerată activ strategic, prin urmare putea fi închisă şi vândută oricând.
Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru a determina compania să repornească rafinăria Arpechim Piteşti, dar trebuie să accepte că decizia aparţine investitorului străin, în funcţie de interesele economice ale acestuia, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. „Au fost iniţiate discuţii pentru a determina OMV Petrom să repornească activitatea rafinăriei Arpechim Piteşti, însă decizia finală aparţine investitorului, care se bazează pe propriile interese economice", au spus sursele menţionate. Autorităţile caută în continuare soluţii prin care să convingă investitorul să repornească rafinăria de la Piteşti. Potrivit acestora, la un moment dat a apărut şi ideea activării clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pieţei româneşti de petrol.
Arpechim putea fi vândută oricând
Totuşi, statul nu are nicio pârghie legală pentru a opri închiderea definitivă a rafinăriei. Potrivit contractului de privatizare a Petrom, rafinăria Arpechim nu este considerată activ strategic, prin urmare putea fi vândută sau închisă oricând de către acţionarul principal, grupul austriac OMV. Mai mult, chiar şi clauza care viza activele strategice a expirat. OMV se angajase în contractul de privatizare să nu vândă activele importante, precum rafinăria Petrobrazi Ploieşti, timp de cinci ani, clauză care a expirat aşadar la 1 ianuarie 2010. În plus, OMV are dreptul chiar să schimbe obiectul de activitate a Petrom, întrucât clauza care îi interzicea acest lucru a expirat, de asemenea, la începutul anului trecut.