Ciocnirile dintre acţionarii Depozitarului Central pentru mutarea societăţii într-un alt sediu şi schimbările recente din conducere nu lasă neştirbită imaginea uneia dintre cele mai importante instituţii ale pieţei de capital, responsabilă cu păstrarea arhivelor emitenţilor şi compensarea-decontarea tranzacţiilor.
Informaţiile furnizate, miercuri, de Registrul Comerţului arată că Depozitarul Central nu ar avea, în prezent, vreun sediu valid, ci doar unul "expirat".
Situaţia în care se află instituţia ridică semne de întrebare, mai ales că dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului necesar funcţionării Depozitarului este una dintre condiţiile autorizării sale, aflată sub supravegherea dublă a CNVM şi BNR.
Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii Depozitarului ne-au spus că, în prezent, instituţia are un contract de locuţiune valabil, lăsând de înţeles că la Registrul Comerţului va mai fi înregistrat doar noul sediu al Depozitarului, după ce mutarea lui va avea loc: "În privinţa sediului social, Depozitarul Central are, în prezent, încheiat contract de locaţiune valabil. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Depozitarului Central a hotărât, în luna februarie anul curent, schimbarea sediului social al Depozitarului Central, urmând ca această menţiune să fie înregistrată ulterior mutării efective a Depozitarului Central la noul sediu social".
Răspunsul este surprinzător, surse din piaţă subliniind că este ilegal ca Depozitarul să apară la Registrul Comerţului cu sediul expirat şi că orice prelungire a contractului de închiriere trebuie înregistrată în mod oficial.
"Nu au voie să nu înregistreze la Registrul Comerţului prelungirea contractului de închiriere, cu atât mai mult cu cât dovada existenţei sediului este o condiţie necesară pentru autorizarea Depozitarului", au spus sursele citate.
* Diferende între acţionari