Ganditorii europeni incep sa se dezmeticeasca dupa socul de la 11 septembrie 2001 si sa se dumireasca in legatura cu erorile comise de propria civilizatie in raport cu musulmanii imigrati in Occident si cu lumea islamica.
Cum sta Europa la capitolul crestinism, traditie, respect fata de propriile valori? Sub titlul "Renasterea Occidentului" ziarul conservator Die Presse, care apare la Viena, a publicat un instructiv eseu despre raportul dintre lumea islamica si Apus, semnat de Peter Stiegnitz, un autor austriac nascut in Ungaria.
Cu o intarziere de un deceniu, ganditorii europeni incep, incetul cu incetul, sa se dezmeticeasca dupa socul de la 11 septembrie 2001 si sa se dumireasca in legatura cu erorile comise de propria civilizatie in raport cu musulmanii imigrati in Occident si cu lumea islamica in genere. Aceste erori tin, potrivit lui Peter Stignitz, de lipsa de respect pentru propriile valori.
Cum se manifesta ea?
Simplu: "Un dascal elvetian crede ca si-ar jigni elevii musulmani daca le-ar permite celorlalti sa vina la scoala arborand pe tricouri crucea de pe drapelul confederatiei elvetiene. O societate aeriana britanica le interzice angajatilor ei sa-si atarne cruciulite mici la gat, in schimb le permite indienilor sa-si poarte turbanele. Cea mai mare organizatie islamica din Suedia revendica introducerea de legi de stat speciale pentru musulmani. In Belgia, spre deosebire de credinciosii altor religii, musulmanii obtin cetatenia dupa doar trei ani de sedere in tara. Iata numai cateva exemple caracteristice, documentand obedienta care marcheaza mentalitatea europeana, mentalitatea unei lumi lipsite de respect de sine si fata de sine", scrie textual autorul eseului publicat de ziarul austriac Die Presse.
Autorul se ocupa si de mult invocatul dialog cu islamul, "propus de mai marii politici si spirituali oc