Deşi tot mai mulţi oameni renunţă la fumat, acest viciu produce în continuare mari sume de bani. Faţă de secolul trecut, numărul fumătorilor este în scădere, însă numai în 2009 această industrie a produs 614 miliarde de dolari, potrivit businessinsider.com. Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre industria de tutun şi consumul ţigaretelor în lume. Sursa: ARHIVA EVZ
Faptul că în ţările dezvoltate, cum este SUA, consumul de ţigarete este în scădere, i-a determinat pe marii producători de tutun să se extindă pe alte pieţe, în special în ţările emergente precum Indonezia sau Phillipine.
Şi China reprezintă o opţiune bună în acest caz, cu o piaţă a ţigărilor de patru ori mai mare decât cea din 1970.
1. Oamenii din întreaga lume fumează câte 15 miliarde de ţigări pe zi şi beau un miliard de cutii de cola.
2. Industria globală a tutunului vinde aproximativ 6.000 de miliarde de ţigări pe an şi este una dintre cele mai concentrate industrii din lume, în care câteva companii controlează toată piaţa internaţională. Potrivit unui studiu BAT, Phillip Morris International (PMI), controlează 16% din piaţa mondială, urmat de British American Tobacco (BAT) cu 13% din Piaţă. Japan Tobacco International (JTI) deţine 11% din piaţa ţigărilor, iar Imperial Tobacco 6% din piaţă. PMI îşi are sediul în Elveţia, BAT şi Imperial Tobacco au centrul în Marea Britanie, iar JTI în Japonia şi Elveţia.
3. Ţările unde se fumează cel mai mult sunt: China, SUA, Indonezia, Rusia, India, Turcia, Brazilia, Japonia, Ucraina, Italia şi Coreea.
4. Greutatea tuturor celor circa 360 miliarde de ţigări fumate într-un singur an numai de americani este echivalentă cu cea a 350.000 de maşini marca VW Beetle.
5. Filtrele de ţigară şi pachetele de ţigări reprezintă 38% din gunoiul colectat anual de serviciul internaţional de curăţenie a malurilo