Ulcerul este din ce in ce mai intalnit printre bolile vietii moderne, un factor favorizant important find reprezentat de stres. Acesta se infatisaza sub forma unui crater in tesutul care inveleste una dintre suprafetele corpului sau in membranele mucoase protectoare (piele, cornee, mucoasa bucala, tract digestiv).
Ulcerul din tractul digestiv este rezultatul actiunii pepsinei si a acidului clorhidric asupra mucoasei digestive. El este de doua feluri: ulcer stomacal, denumit adesea si ulcer gastric, si ulcer duodenal, care apare in duoden, portiunea intestinala cea mai apropriata de stomac.
De ce apare ulcerul digestiv?
"Ulcerul din tractul digestiv se dezvolta atunci cand pepsina si acizii strapung mucoasa protectoare a stomacului sau a duodenului si invadeaza tesuturile din jur. Cele doua substante trebuie sa fie prezente impreuna si o persoana cu hipersecretie acida va face aproape sigur un ulcer. Aceasta boala apare de obicei atunci cand se produce un dezechilibru intre nivelul acido-peptic si cel al mecanismelor normale de aparare ale peretelui gastric", explica Dr. Gabriel Mihai, medic specialist medicina de familie.
Posibili factori de risc
Cafeina
Desi se considera ca aceasta determina aparitia ulcerului sau agraveaza simptomele acestuia, nu exista dovezi solide care sa demonstreze ca bauturi cafeinizate precum cafeaua si cola au un rol in aparitia bolii. Totusi, multi dintre pacientii care au dezvoltat ulcer au recunoscut ca au consumat multa cafea, deci este bine ca acest factor de risc sa fie eliminat pe cat posibil, mai ales in cazul persoanelor care prezinta simptomatologie digestiva de tip ulceros.
Alcoolul
Alcoolul in cantitati mari stimuleaza secretia de gastrina si acid clorhidric, asa ca este posibil sa aiba un efect direct asupra aparitiei bolii.
A