Oamenii de ştiinţă britanici au găsit gena care determină obiceiul consumului de alcool. Aceasta a fost asociată iniţial cu autismul şi cu sindromul deficitului de atenţie. O variantă rară a genei AUTS2 determină un consum de băuturi alcoolice cu 5% mai mic în cazul anumitor persoane.
O genă care influenţează obiceiul consumului de alcool a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie în urma unor analize îndelungate. Gena este cunoscută sub numele de AUTS2 şi a fost iniţial asociată cu autismul şi cu boala denumită ADHD ( Deficit de atenţie), scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". AUTS2 e mai activă în părţile creierului care răspund la stimulii asociaţi cu plăcerile. Cercetătorii susţin însă că există şi alte gene care joacă un rol activ în determinarea dorinţei de a consuma alcool.
Prezentă la oameni, insecte şi animale
Profesorul Paul Elliott, de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul „Imperial College" din Londra, spune că sunt o mulţime de factori care determină cât alcool bea o persoană, dar, în urma studiilor reiese că genele joacă un rol important. „Diferenţa pe care o face această genă
este mică dar, determinând-o, am descoperit o nouă arie de cercetare din mecanismul biologic care controlează acest obicei", a spus profesorul.
În căutarea genelor care influenţează obiceiurile privind consumul de alcool, cercetătorii au analizat mostre de ADN de la peste 26.000 de voluntari. Ei au verificat rezultatele, comparându-le cu cele obţinute de la alte 21.000 de persoane. Oamenii de ştiinţă au descoperit şi faptul că muştele devin mai puţin sensibile la alcool, dacă acţiunea unei gene asemănătoare este blocată artificial. Unul dintre cercetătorii care au coordonat studiul, Profesorul Gunter Schumann, de la Institutul de Psihiatrie din cadrul „King's College" din Londra, a spus că pentru realizarea acestuia a