Acronime ca LOL, OMG şi FYI sunt foarte des folosite pe internet, îndeosebi în reţelele de socializare. Au reusit însă să iasă din calculator şi acum pot fi auzite la tot pasul. Acesta a fost, de altfel, şi motivul pentru care astfel de acronime care fac parte din argoul de pe internet au fost acceptate de celebrul dicţionar Oxford. Şi totuşi, cum au luat naştere deja extrem de popularele LOL şi OMG?
Pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu limbajul de pe internet, LOL înseamnă "laughing out loud", folosit pentru a exprima hohote de râs. OMG este prescurtarea de la "Oh my God" (O, Doamne) iar FYI înseamnă "For Your Information" sau "For Your Interest" ("Pentru informarea ta", "Pentru interesul tău").
Potrivit pcmag.com, OMG a fost folosit pentru prima dată în 1917, FYI în 1941 iar LOL, folosit cu sensul de "little old lady", în 1960.
BBC informează că LOL a fost folosit pentru prima dată cu sensul actual pe un forum în primii ani de la naşterea internetului. Wayne Pearson, din Calgary, se pare că este responsabil de a tasta primul LOL din istorie, ca răspuns la o glumă trimisă de partnerul său de discuţii de pe site.
LOL şi OMG sunt, de altfel, şi primele expresii pe care le învaţă vârstinicii atunci când intră în contact cu internetul, un fel de "mama" şi "tata" ale socializării online.
"Va place sau nu, LOL este acum un cuvînt legitim în limba engleză", a declarat Graeme Diamond, principalul editor al dicţionarului Oxford pentru cuvintele noi, potrivit BBC News. Cât va mai trece până când va fi introdus şi în alte dicţionare? Probabil nu destul de mult având în vedere aria sa de răspândire, în principal în rândul tinerilor.
LOL în lumea întreagă
- mdr - acronimul de la franţuzescul "mort de rire", care se traduce pein "a muri de râs"
- 555 - este variaţia thailandeză a acronimului LOL, unde 5 se pronunţ