Principesa Margareta a României şi-a lansat sâmbătă, 9 aprilie, în Mureş Mall din Târgu-Mureş, „Cartea regală de bucate”, în care Alteţa Sa Regală a adunat reţete culinare alături de poveşti cu oameni dragi, cunoscuţi de-a lungul timpului. „De-a lungul sutelor de ani familia regală a adunat tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public. Întâlnirile de familie în Europa şi în lume au ocupat o bună parte din viaţa noastră şi au dat un anume sens, valoare, mai ales în anii petrecuţi înafara României, cât am fost în exil. Cartea mea doreşte să onoreze pe aceşti oameni şi să reflecte bogăţia întâlnirilor cu ei”, a declarat principesa Margareta.
Pasionată de sarmale-n foi de viţă
Totodată, Alteţa Sa Regală a mărturisit că printre preferinţele sale culinare se numără pastele făinoase, ciocolata şi sarmalele în foi de viţă. „Îmi plac foarte mult pastele făinoase şi evident ciocolata, dar nu am o reţetă preferată. Din bucătăria românească îmi plac sarmalele în foi de viţă mai slabe, nu îmi place cu foarte multă grăsime”, a afirmat principesa Margareta.
Critică favorabilă
Cartea a fost prezentată de scriitoarea Nicoleta Sălcudeanu şi Corina Teodor. „Cartea de bucate reprezintă şi o întoarcere spre sine, o introspecţie, fiindcă Alteţa Sa Regală strânge multe reţete, dar nu orice fel de reţete. Strânge tradiţii şi există şi o componentă afectivă a acestei colecţii de reţete”, a arătat Nicoleta Sălcudeanu.
„De multe decenii noua istoriografie a lărgit cu mult teritoriul istoricilor arătându-le că trecutul înseamnă în afară de istoria clasică, emoţii, sentimente, relaţii de familie şi de ce nu artă culinară. Această carte conţine câte puţin din toate acestea”, a adăugat Corina Teodor.
Invitaţie la castelul de la Lăpuşna
Printre cele câteva zeci de participanţi la lansare s-a aflat şi Claudia Pescar, proprietara Hote