Criza a venit şi, cel puţin tehnic, a trecut. În urmă au rămas însă noi taxe, impozite majorate, datorii uriaşe şi rate ale şomajului ajunse la cote record. În rubrica „Dosar“ din această săptămână, „Adevărul“ îţi prezintă cum s-a schimbat viaţa cetăţeanului de rând, a statelor comunitare şi a Uniunii Europene ca întreg.
Analiştii spun că această recesiune ne-a dus înapoi cu 10 ani. De la cel mai mic la cel mai mare, criza a schimbat din temelii modul de viaţă al europeanului, al statelor comunitare şi al Uniunii Europene. Am luat în considerare patru indicatori relevanţi pentru economiile naţionale - rata şomajului, datoria publică, deficitul bugetar şi Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Perioada analizată este 2007-2010, cuprinzând astfel toate etapele crizei mondiale. Datele sunt îngrijorătoare. Rata şomajului a României ajungea, în 2007, la 4,1%. Până în 2010 s-a dublat. În acelaşi interval, datoria publică a ţării aproape că s-a triplat. Deficitul nostru bugetar a ajuns de la 2,6% la 6,6%, iar PIB / cap de locuitor a scăzut cu 2.100 de euro.
Citiţi şi:
Miting european antiausteritate
Portugalia capitulează şi cere ajutorul UE şi FMI
Michel Barnier, comisar european pentru Piaţa Internă şi Servicii: „Efectele crizei nu au trecut în Europa"
Ce a rămas în urma crizei? Salarii diminuate, noi taxe pe tot ce se poate şi impozite majorate. Ratele şomajului au ajuns la cote alarmante, iar datoriile publice ale statelor continuă să crească. Sistemul bancar, văzut de mulţi ca oaia neagră a recesiunii, a fost reformat, testat şi catalogat drept sigur. Cu toate acestea, un număr mare de instituţii de creditare au fost salvate cu banii contribuabililor şi naţionalizate. Fondul Monetar Internaţional, care înainte de criză acorda împrumuturi doar ţărilor din lumea a treia, are mai multă activitate ca oricând, intervenind chiar în