Institutul Cultural Român din Bucureşti a organizat, în perioada 17-25 martie, Caravana culturală în comunităţile de români din Ucraina (regiunea Odessa). Este cea de-a doua ediţie. Un turneu al Teatrului Colibri din Craiova cu piesa „Fata moşneagului şi fata babei” de Ion Creangă (regia: Todor Valov şi Stefka Kyulieveva).
Turneul s-a desfăşurat în şase localităţi din regiune: centrele culturale din Kamâşovka (Hagi-Curda) – raionul Ismail, Novoseliskoe (Satu Nou) – raionul Reni, Staroselie (Frumuşica Veche) – raionul Sărata, Krutoiarovka (Vădeni-Moldova) – raionul Cetatea Albă, Borisoska (Borisăuca) – raionul Tatarbunar, Dumitreşti (Dmitrovka) – raionul Chilia, Utkonosovka (Erdek-Burnu) – raionul Ismail.
E tare frig aici la Ismail. Poate din cauză că primăvara întârzie să apară. Poate din cauza Dunării care mângâie o margine de oraş. Locul pare oarecum pustiu. Rar întâlneşti pe cineva pe străduţe. Dar în centru e un bazar. Acolo se revarsă toate sufletele din oraş.
Sau poate că simţim îngheţul acesta din cauză că am stat vreo patru ore în vamă?
Cineva venit prima oară în aceste locuri, dar purtând în suflet cicatricea unei lumi trecute, dar nu uitate, simte dureros statuia aceea a lui Lenin, înfiptă în inima fiecărei localităţi. În Ismail am numărat, în zona centrală, trei statui ale lui Lenin.
Am venit aici, o mână de români, să aducem puţină bucurie copiilor din satele în care încă se mai vorbeşte limba urmaşilor lui Ştefan cel Mare.
Alături de noi, pe tot timpul Caravanei avem ansamblul Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka), Ismail. Vreo 45 de copii, tineri şi maturi vor cânta şi vor dansa folclor românesc. După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de aproximativ 400.000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă.
Dor Basarabean este sing