Ingredientele colorante şi decolorante pot provoca alergii şi iritaţii cutanate, crize de astm şi chiar cancer de vezică urinară. În ceea ce priveşte colorarea părului, frumuseţea nu înseamnă întotdeauna sănătate, după cum nici reciproca nu este 100% adevărată.
Cele mai numeroase substanţe toxice se găsesc în vopseaua permanentă, singura care acoperă firele albe. Dintre ingrediente, cel mai alergizant este phenylendiamina (PPD). Ea determină o sensibilizare a pielii, însoţită de senzaţia de mâncărime şi de arsură, iar reacţiile alergice pot evolua, în cazuri rare, spre umflarea feţei şi chiar spre şoc anafilactic.
Alergia la un ingredient din vopsea nu se produce niciodată la primul contact cu el, ci după mai multe episoade de sensibilizare a organismului. Alte substanţe periculoase sunt amoniacul şi hidrogenul peroxid care produc efecte toxice asupra sistemului respirator şi nervos.
Culorile închise conţin plumb
Un studiu realizat de specialiştii Universităţii „South California" din SUA a arătat că femeile care îşi vopsesc părul lunar au un risc de două ori mai mare, după un an, de a se îmbolnăvi de cancer de vezică urinară decât cele care nu folosesc vopsea permanentă.
Potrivit aceluiaşi studiu, profesioniştii din saloanele de coafură au un risc de cinci ori mai mare de a face acest tip de cancer după 10 ani de expunere la vopsea. Se pare că substanţele implicate în apariţia cancerului sunt acetatul de plumb, ingredient activ care se găseşte în produsele cu care se obţin culori închise, dar şi persulfaţii, folosiţi pentru decolorare.
Firul de păr se vopseşte doar o dată
Dincolo de aceste riscuri, vopselele sunt periculoase şi pentru firul de păr, pe care îl degradează şi îl usucă. „Minimalizăm riscurile distrugerii firului de păr folosind foarte rar vopseaua şi niciodată «vopsea peste vopsea», adică aplicând vopsea pe