Se numesc Club Deportivo Pioneros ("Pionierii") şi îşi meritănumele cu prisosinţă. Echipa e formată din deţinuţi! Dacă lameciurile de pe teren propriu nu sunt probleme, fiindcă evolueazăîntre gardurile închisorii, la partidele din deplasare, "Pionierii"sunt însoţiţi de un dispozitiv impresionant de securitate!
Închisoarea Campana din apropierea capitalei Buenos Aires e unpenitenciar de maximă siguranţă din Argentina. Din când în când, înultimii doi ani, unii "chiriaşi" pot părăsi legal "fortăreaţa", edrept, doar pentru câteva ore. Sunt cei 21 de deţinuţi careformează echipa "Pionierilor", un proiect apărut în 2009, lainiţiativa unui director al penitenciarului, Miguel Gonzalez, careşi-a asumat şi rolul de antrenor. În 2011, Campana a ajuns din noupe prima pagină a presei argentiniene, dar nu din cauza vreuneievadări spectaculoase, ci după ce "Pionierii" au promovat în TorneoArgentino C, divizia a cincea.
100 depoliţişti cu ochii pe "Pionieri"
Camaraderia e la mare preţ în stafful "Pionierilor", deşi din lotulechipei fac parte şi trei ofiţeri! În ciuda prezenţei gardienilorîn stafful echipei, meciurile lor din deplasare aduc cu luările deostatici. Un dispozitiv impresionant de securitate supervizeazăorice mişcare a "fotbaliştilor". "Când am jucat în LaPlata, ne aşteptau vreo 100 de poliţişti, cu câini şipuşti", a povestit Gonzalez, care a dat însă asigurări căniciunul dintre elevii săi n-are de gând să încerce vreoevadare.
"Decimaţi" îndeplasare
Nu toţi fotbaliştii din lotul "Pionierilor" pot părăsipenitenciarul, la meciurile din deplasare. Unii au condamnărigrele, chiar pentru crime sau vătămări corporale grave."Când am mers în La Plata, am lăsat jumătate de echipă lapenitenciar, din cauza problemelor birocratice", a spusGonzalez.
"PIONIERII":
21 deţinuţi, 3 ofiţeri, un fost deţinut şi un fost gardian
Se