Un grătar bun se pregăteşte din timp. Indiferent ce preparate aruncaţi pe cărbunii încinşi, secretul constă în macerarea pentru câteva ore a cărnii în vin, condimente sau sucuri din fructe. Sursa: HEPTA
Unii ar spune că e ştiinţă pură, alţii pun pregătirea grătarului pe seama talentului culinar. Oricare ar fi "reţeta" succesului, pentru un grătar bun trebuie să ţineţi cont de câteva reguli esenţiale: carnea devine mult mai gustoasă dacă o marinaţi, cărbunii trebuie să fie când încinşi, când mai molcomi, în funcţie de carnea pe care o puneţi pe grătar.
O ceafă de porc suculentă obţineţi doar dacă evitaţi să înţepaţi carnea în timpul preparării, iar gustul puternic al cărnii de miel se diminuează dacă o marinăm în suc de lămâie.
Şi despre vasul în care lăsăm carnea la macerat specialiştii au sfaturi: folosiţi boluri din plastic sau ceramică, dar niciodată de metal. Şi pungile care se închid ermetic sunt foarte bune. Le găsiţi în supermarketuri.
Câteva reţete de marinate pot face însă dintr-un grătar anost unul bun de să te lingi pe degete.
Miel (pastramă, coaste) – folosiţi mult suc de lămâie
Carnea de miel are un gust aparte, de aceea pregătirea necesită foarte mare atenţie. Pentru cei cărora nu le place, o bună condimentare poate "tăia" din gustulp specific mielului.
Pentru prepararea la grătar, cea mai bună reţetă este una grecească.
Ingrediente: sucul a trei lămâi, un sfert de pahar de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, cimbru, oregano, trei foi de dafin, sare şi piper după gust.
Amestecaţi toate ingredientele într-un vas mai mare, în care carnea să poată fi pătrunsă de marinată. Bucăţile mai mici trebuie să stea la macerat patru-cinci ore, iar cele mai mari - opt, ba chiar le puteţi lăsa peste noapte.
Pui (aripioare, piept, pulpe) – marinată cu vin roşu
Ma