În sectorul public (unde salariile au fost diminuate cu 25% în luna iulie 2010) o evoluție bună au avut-o salariile din administrația publică, apărare și asigurări sociale din sistemul public.
În luna februarie, pentru aceste activități nivelul salariului mediu este cu 6% mai scăzut față de cel dinaintea aplicării măsurilor de austeritate, în timp ce în învățământ, sănătate și asistență socială salariile mai au de recuperat aproximativ 11%, respectiv 10% pentru a reveni la nivelul din iunie 2011, după cum reiese dintr-un studiu făcut de economiștii ING Bank pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).
În luna februarie 2011, salariul mediu real net la nivelul întregii economii a scăzut cu 6,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Începând cu luna septembrie 2009, rata de creștere a salariului mediu nominal la nivelul economiei nu a acoperit rata inflației, cu excepția a trei luni (ianuarie, martie și mai 2010). Puterea de cumpărare s-a erodat semnificativ începând cu luna iulie 2010, odată ce TVA a fost majorat la 24%, iar salariile din sectorul public au fost reduse cu 25%.
Creșterea salariului mediu nu a acoperit creșterea prețurilor
În luna februarie 2011, salariul mediu net la nivelul economiei României s-a situat la 1.414 lei, în scădere cu 0,7% față de luna precedentă. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut nivelul este însă aproape neschimbat – doar cu 0,2% mai ridicat.
Mai interesantă este evoluția salariului real net ce reprezintă de fapt puterea de cumpărare a salariaților. O creștere a salariului nominal net nu înseamnă automat creșterea puterii de cumpărare deoarece nu se ia în calcul evoluția prețurilor. Dacă prețurile cresc mai mult decât salariile, oamenii pot cumpăra mai puține bunuri decât în perioada de referință.
În graficul de mai jos sunt reprezentate modificările procentuale