Testele de stres pe care le efectuează în acest an autoritatea europeană de reglementare a sectorului bancar privesc 90 de bănci din regiune, reprezentând 65% din activele bancare din Uniunea Europeană (UE), faţă de 91 de instituţii de credit în 2010.
Testele, care evaluează capacitatea băncilor de a rezista la şocuri economice, au ca scop consolidarea încrederii investitorilor, în condiţiile în care sis-temul financiar din zona euro trece printr-o nouă perioadă de turbulenţe. Activele băncilor evaluate anul acesta au o pondere de cel puţin 50% în totalul activelor bancare din fiecare stat comunitar. Conform scenariilor, băncile trebuie să-şi menţină rata capitalului de bază (Tier 1) la cel puţin 5%.
Printre băncile care vor fi supuse testelor se numără "Erste Bank Group", "Raiffeisen Bank International" (Austria), "Marfin Popular Bank" (Cipru), "Société Générale" (Franţa), "Deutsche Bank" (Germania), "EFG Eurobank", "National Bank of Greece", "Alpha Bank" (Grecia), "OTP Bank" (Ungaria), "UniCredit" (Italia), ING (Olanda), "Banco Comercial Portugues" (Portugalia), HSBC (Marea Britanie).
Evaluarea de anul trecut a fost criticată pentru lipsa de severitate. Doar şapte bănci nu au trecut testele: cinci din Spania, una din Germania şi una din Grecia.
ALINA VASIESCU Testele de stres pe care le efectuează în acest an autoritatea europeană de reglementare a sectorului bancar privesc 90 de bănci din regiune, reprezentând 65% din activele bancare din Uniunea Europeană (UE), faţă de 91 de instituţii de credit în 2010.
Testele, care evaluează capacitatea băncilor de a rezista la şocuri economice, au ca scop consolidarea încrederii investitorilor, în condiţiile în care sis-temul financiar din zona euro trece printr-o nouă perioadă de turbulenţe. Activele băncilor evaluate anul acesta au o pondere de cel puţin 50% în totalul activelor bancare din fie