Medicul psihiatru Doina Cosman, din Cluj, susţine că, pe lângă faptul că românii nu apelează din timp la un specialist, sistemul se confruntă cu un deficit de medici în acest domeniu. 10% din persoanele care au depresii au comportament suicidar, major sau minor, spune specialistul.
„Adevărul": De ce a devenit depresia o boală atât de îngrijorătoare?
Doina Cosman: Satistica depresiei a devenit o problemă, şi îngrijorează atât specialiştii din medicină, cât şi populaţia în general. S-a declarat că depresia va fi boala secolului XXI. De altfel, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2020 depresia va fi a doua cauză de morbiditate din lume, după bolile cardiovasculare. Cu alte cuvinte, cancerul sau accidentele trec pe planul trei, patru şi iată că depresia devine un flagel mondial.
Care este situaţia în România, în ceea ce priveşte cazurile noi de depresie depistate?
În ultimii cinci ani, indicele de internare pentru depresie a crescut. Asta rezultă din statisticile Institului Naţional de Sănătate Mintală. În ceea ce priveşte statisticile clinicii noastre, acelaşi fenomen îl înregistrăm şi noi. Dacă imediat după Revoluţia din 1989 s-a observant un declin în internarea cu acest diagnostic sau în diagnosticele apropiate, cum ar fi tulburarea anxioasă depresivă, în ultimii trei-patru ani înregistrăm din nou o creştere a internărilor prin depresie. Acest lucru poate să aibă, totuşi, şi valenţe pozitive. Dacă creşte adresabilitatea populaţiei către tratament, înseamnă că populaţia este mai conştientă de faptul că depresia este o boală.
Care sunt cauzele acestei creşteri?
Ştiţi, în România înainte depresia nu era considerată o boală, din cauză faptului că nu era un diagnostic bazat pe elemente aşa-zis obiective, radiografii sau analize de laborator. Depresia este o boală care se diagnostichează