Multe dintre spitalele desfiinţate erau simple centre de triere şi, nici în cazul din Vâlcea şi nici în cel din judeţul Constanţa la acele spitale nu existau medici de specialitate care să trateze aceşti bolnavi, a declarat premierul Emil Boc, la emisiunea \"După 20 de ani\", difuzată de Pro TV. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
El a explicat că, şi la Vâlcea şi Constanţa, au fost unele desincronizări la nivel local în ceea ce priveşte ambulanţele. Dar în ceea ce priveşte tratarea, nu se putea face acolo, deoarece acele spitale erau doar nişte centre care trimiteau bolnavii mai departe.
Astfel, concluzia expertizei medicale este că nu există o legătură directă între cele două decese şi desfiinţarea spitalelor, a afirmat primul-ministru.
Ce se urmăreşte prin desfiinţarea spitalelor
Şeful Executivului a spus că, în situaţia desfiinţării spitalelor, autorităţile locale au trei alternative.
Prima este transformarea în cămine pentru vârstnici, finanţate de la buget.
A doua oportunitate este să transforme spitalele în centre de permanenţă, finanţate de la bugetul de stat, unde medicii de familie, pe banii statului, să facă gardă şi să trieze persoanele cu probleme.
A treia alternativă este transformarea în cabinete de specialitate pentru medicii de familie.
Emil Boc a precizat că partea de urgenţă din spitalele care aveau centre de primiri urgenţe a rămas funcţională.
"Astăzi, avem peste 470 de spitale, din care în puţine există un tratament complex şi sigur. Acum, cele care vor rămâne vor fi mai bine dotate", a declarat şeful Guvernului.
Aceşti bani economisiţi din desfiinţarea spitalelor, vreo 500 milioane de euro, vor fi direcţionaţi către spitalele care vor funcţiona în continuare.
"Scopul este ca resursele financiare existente să fie direcţionate spre restu