În ciuda intervenţiei NATO, insurgenţii nu reuşesc să obţină nicio victorie în conflictul cu armata lui Muammar Gaddafi. Diplomaţia internaţională se mobilizează pentru a obţine încetarea focului. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat că nu există „o soluţie militară“ pentru acest conflict şi că e nevoie de una politică.
Lupte violente s-au dat ieri, pentru a doua zi consecutiv, în Ajdabiya din estul ţării, după ce forţele loiale lui Muammar Gaddafi i-au forţat pe rebeli să se retragă spre estul oraşului. Ajdabiya e un punct important pentru opoziţie, deoarece se află la o intersecţie strategică de drumuri şi este ultimul oraş înainte de Benghazi, fieful rebelilor. Sâmbătă, rebelii au încercat să se apropie de zona petrolieră Brega, situată la 80 de kilometri spre vest, dar au fost respinşi de armata lui Gaddafi, cu ajutorul artileriei. Avioanele NATO au distrus ieri 11 tancuri ale trupelor lui Muammar Gaddafi pe o şosea care duce spre Ajdabiya, a anunţat un oficial din cadrul NATO. Tot ieri, alte 14 tancuri au fost distruse în apropiere de Misrata, în vest, a precizat acelaşi oficial.
Misrata, asediat de peste o lună
În vestul ţării, un alt front continuă să creeze haos: Misrata, oraş al rebelilor asediat şi bombardat de o lună şi jumătate de forţele regimului. NATO a continuat să bombardeze depozite de muniţie şi armament greu aparţinând forţelor loiale lui Muammar Gaddafi folosite pentru a se reaproviziona şi a bombarda oraşul, situat la 210 kilometri est de Tripoli. Într-un comunicat, generalul Charles Bouchard, comandantul acestor operaţiuni, a adăugat că NATO a distrus un număr important de tancuri, dintre care unele participau la bombardarea Misrata.
„Am văzut exemple oribile în care forţele regimului şi-au amplasat deliberat armamentul în apropierea civililor, în casele acestora şi chiar în locurile de cult