Gem de mere cu scorţişoară, gem de păducel, gem din fructe de porumbar, gem de gogonele, gem de afine, gem de măceşe, suc de fructe cu pulpă şi o gamă întreagă de siropuri se produc acum în Harghita după reţete tradiţionale, chiar de localnici, într-un mediu igienic, conform normelor norvegiene.
În satele din regiunea Odorhei, judeţul Harghita, s-a demarat un proiect de dezvoltare economică la nivel regional, bazat pe resursele comunităţii locale. Fundaţia Civitas, cea care a demarat proiectul în 2009, a vrut să ofere un exemplu comunităţilor rurale româneşti şi să furnizeze asistenţă fermierilor şi micilor producători. Întreţinerea livezilor tradiţionale şi valorificarea produselor obţinute din fructe contribuie, deşi nu cu mult, la creşterea venitului comunităţii.
Regiunea Odorheiului este preponderent o zonă deluroasă. De aceea, pentru oamenii de aici creşterea animalelor şi pomicultura au reprezentat de secole principala sursă de venit. Pomicultura este caracteristică zonelor de deal cu altitudini mai scăzute, adică a zonelor sudice şi sud-vestice din regiune. În această regiune sunt specii de fructe şi produse din fructe caracteristice unor sate, iar în zona cu dealuri înalte şi de munte regăsim o gamă largă de specii de fructe de pădure. Prin culegerea lor, localnicii îşi asigură materia primă nu numai pentru realizarea de produse alimentare, cum ar fi gemul de casă, fructele uscate şi siropurile, dar şi sub formă de ceai şi uz medicinal.
Sucul e mai profitabil decât ţuica
Culegerea, procesarea şi ambalarea fructelor, precum şi comercializarea lor sub forma unei poveşti nu se face peste noapte. În Odorhei, 28 de fermieri au fost pregătiţi şi instruiţi în Norvegia într-un program special.
„Este bine să mergi prin sate să mobilizezi fermierii, căci altfel nu vor veni ei la tine", spun reprezentanţii fundaţiei Civitas. „Fermierii treb