Zeci de milioane de yeni şi seifuri descoperite în ruinele din nord-estul Japoniei, după tsunami-ul de la 11 martie, au fost predate poliţiei.
„Bani lichizi şi alte obiecte de valoare sunt aduse în mod constant la posturile locale de poliţie" de către membrii echipelor de salvare şi de către cei care dau o mână de ajutor, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Miyagi, una dintre prefecturile cele mai afectate. Şi asta în condiţiile în care, potrivit legii japoneze, banii lichizi sau obiectele găsite pot fi păstrate, dacă proprietarul nu revendică nimic în decurs de trei luni. Deocamdată, doar 10% din obiectele şi banii returnaţi au putut fi înapoiaţi proprietarilor.
La o lună de la catastrofă, peste 14.500 de persoane sunt încă date dispărute. Premierul Naoto Kan le-a promis ieri japonezilor care şi-au pierdut locuinţele că nu vor fi abandonaţi, cu ocazia celei de-a doua vizite în nord-estul devastat. Guvernul a mobilizat 22.000 de soldaţi, 90 de avioane şi 50 de nave pentru a căuta persoanele dispărute. În tot acest timp, la centrala nucleară de la Fukushima situaţia nu este încă stabilă. Un muncitor în vârstă de 30 de ani care lucra în perimetrul centralei a fost spitalizat ieri, după ce i s-a făcut rău. În acest context, ieri s-au derulat alegeri locale. Guvernatorul capitalei Tokyo, Shintaro Ishihara, este pe cale să câştige un al patrulea mandat, deşi a declarat că seismul şi tsunamiul au fost „o pedeapsă divină".
14.500 de persoane sunt încă date dispărute după catastrofa de la 11 martie