Recent, Departamentul de Stat al Statelor Unite a dat publicitatii un raport sec, dar cat se poate de relevant, privitor la Justitia din Romania. Ceea ce se spune in el nu constituie nicidecum o dezvaluire neasteptata, ci confirma tarele unui sistem pe care le percepe orice om al tarii, pasager prin salile pasilor pierduti.
"Sistemul judiciar romanesc nu se bucura de incredere, iar judecatorii nu sunt vazuti ca fiind responsabili si independenti de interesele politice sau financiare", remarca unul din pasajele analizei emise de catre americani. Mai limpede si mai adevarat nici ca se putea.
Intr-un stat pentru care principiile de drept fundamental valoreaza cat o ceapa degerata, dar ai carui conducatori si-au facut din bancnota o icoana satanista, totul este posibil. Si condamnabil. Cu suspendarea macar temporara din lumea celor investiti sa imparta dreptatea. Pentru simplul motiv ca judeca stramb ori cu unitati de masura diferite.
S-a considerat eronat in Romania ca decidentii justitionari se afla intr-o cetate a adevarului si corectitudinii, insa, fiind si ei oameni inainte de toate, pot gresi. Cand impresia generala a cetatenilor este confirmata de tot mai multe si mai dese cazuri in care sunt implicati procurori si judecatori sub acuze de coruptie, exista cu adevarat o mare problema.
Si mai grav e faptul ca oglinda neagra ii este pusa in fata statului roman de cel mai important "aliat" situat pe presupusa axa Bucuresti-Londra-Washington.
Ingerinta politica in actul de justitie a devenit in Romania mai stravezie decat un petec de panza destramata. Exemplele privitoare la Invatamant sau fostii detinuti politici sunt mai mult decat concludente. Daca o lege este amputata, interpretata cu tendinta sau desconsiderata e ca si cum insasi Constitutiei i se aplica un bocanc pe prima coperta.
Constata ma